Oplossingsgericht coachen met paardenkracht!

"Paarden zijn meester in het spiegelen van emoties en gedrag zónder oordeel."

Coaching met inzet van paarden


Er zijn inmiddels al behoorlijk wat onderzoeken gedaan naar paarden en de invloed van paarden op mensen. Het feit dat paarden kuddedieren zijn speelt hierbij een belangrijke rol: ze zijn afhankelijk van elkaar om te overleven. Paarden zijn er op ingericht om gevaar te herkennen buiten de kudde: dan moeten ze vluchten! Maar ook binnen de kudde zijn ze zeer sensitief: je moet als kudde namelijk wel als één geheel kunnen vluchten. Als het een zooitje ongeregeld is loopt iedereen gevaar.
Paarden zien het dus als zeer bedreigend als een persoon iets anders doet / uitstraalt dan wat hij voelt. Dit zullen ze dan ook direct laten zien en merken: aan de paardencoach om dat gedrag te vertalen.

Denk je bijvoorbeeld eens in hoe het op je werk zou zijn als iedereen ineens moet vluchten. Gaan jullie als team dan allemaal samen? Wie heeft de leiding? Of is het ieder voor zich? Je kunt natuurlijk ook aan situaties thuis denken.

Paarden zijn dus allemaal hoog sensitief. Daarbij hebben ze een bijzonder stabiele hartslag met een enorm elektromagnetisch veld wat zo’n 5x groter is als bij mensen. Paarden in een kudde synchroniseren zelfs hun hartslag met elkaar (dit doen ze overigens ook met hun ruiters als paarden bereden worden). Doordat het elektromagnetisch veld van een paard zo groot is oefent het paard ook invloed uit op onze hartslag en daarmee ons welbevinden.

Een paard spiegelt dus letterlijk wat er in jou omgaat: dat is prettig, want niet alles is altijd onder woorden te brengen.Coaching


Bij Paula kun je ook terecht voor persoonlijke coaching. Zij is gecertificeerd (paarden)coach inclusief kindercoach.

Redenen voor coaching kunnen o.a. zijn:

 • Inzicht krijgen in mogelijke belemmeringen
 • Depressie klachten
 • Burn-out
 • Bore-out
 • Chronische stress
 • Keuzes kunnen en durven maken
 • Inzicht willen in eigen gedrag en emoties
 • Oefenen met nieuw en ander (wenselijk) gedrag
 • Steun willen (bijv. bij het verwerken van een verlies)
 • Systemisch werk
 • Ondersteunen van ouderen met dementie
 • Ondersteuning van kinderen en jongeren

Werkwijze tijdens een coachsessie


Ik werk met behulp van paarden en pony's als "assistent" coach. Als cliënt stap je bij het paard(en) in een afgezette bak (ruimte). Soms zal ik ook zelf in de bak aanwezig zijn.

Op het moment dat je bij het paard in "zijn" ruimte in komt zal het paard automatisch jouw gedrag, houding en energie waarnemen. Het is voor paarden erg belangrijk om te weten met wie ze te maken hebben. Ben jij veilig en stabiel genoeg om een onderdeel van de kudde te zijn? Of zijn er zaken die aandacht nodig hebben?

Het paard begint direct met het spiegelen van jouw gedrag, houding en energie. Je kunt een paard zien als de ultieme spiegel die niet oordeelt.
Ik zal als coach vertalen wat het paard bedoelt. Ik zal continu bij jou toetsen of wat het paard laat zien bij jou resoneert; een snaar raakt als het ware.

Ik maak gebruik van verschillende werkvormen en technieken. Wat het meest passend is op dat moment zal ik gebruiken. Belangrijk is dat je je bij mij op je gemakt voelt.

Na de eerste sessie maken we met elkaar afspraken over hoe we jouw individuele traject gaan vormgeven.
Voor een eenmalige sessie ben je natuurlijk ook van harte welkom!