Guasha therapie: Schrapen naar gezondheid?

Gua Sha

Gua Sha betekent letterlijk: ‘schrapen van ziekten door gestagneerde energie.’ Feitelijk betekent dit dat door de schraaptechniek met speciale Guasha stenen, opgehoopte afval-en gifstoffen vanuit de diepte naar boven worden geschraapt. Met ‘uit de diepte’ bedoel ik afval-en gifstoffen uit organen, bindweefsel en spieren. De schraaptechniek zorgt ervoor dat de vervuilde bloedvaatjes knappen; dit zorgt voor de rode / paarse vlekken die kenmerkend zijn bij een Guasha behandeling. Doordat de vervuilde bloedvaatjes knappen gaat het lichaam na de behandeling in een razend tempo aan de slag om de boel op te ruimen! Eindelijk ben je dan van de afval-en gifstoffen af! Veel drinken na een behandeling is dan ook belangrijk.

Chinese Geneeskunde
Guasha is o.a. onderdeel van de Chinese Geneeskunde. Toch wordt de techniek al meer dan 2000 jaar veelvuldig toegepast in meerdere landen waaronder: Thailand en Indonesië (daar het het echter ‘Kerok’).

Het schrapen tijdens een Guasha behandeling gaat over de zogeheten Meridianen: onze energiebanen in het lichaam. Stagnaties in de meridianen kun je met Guasha op een hele mooie manier oplossen; in dit geval zonder naalden.

Reflexzones

Meestal is de eerste Guasha behandeling een behandeling op de rug, nek en schouders. De rug zit vol reflexzones die in verbinding staan met je organen zoals: je lever, nieren en darmen. Ook op de voorkant van het lichaam, het borst en buik gebied, liggen meerdere reflexzones. Daarmee behandel ik met Guasha therapie niet alleen ‘oppervlakkige spierpijn’ en klachten maar gaat het effect van een behandeling juist heel erg de diepte in. Daar waar het telt; en daar waar ernstige ziekten kunnen ontstaan.

Zijn de klachten al ouder of zijn ze juist recent?

De kleur van de vlekken (ofwel: Sha) die verschijnen tijdens een Guasha behandeling zegt wat over de duur van de aanwezigheid van de afval-en gifstoffen. Een donkere paarsachtige kleur geeft bijvoorbeeld aan dat de Sha oud en / of chronisch is. Dit kom ik tegen bij oude blessures en mensen die bijv. als kind een longontsteking of geelzucht hebben gehad. Een oude blaasontsteking wordt zelfs zichtbaar!

Een lichtere kleur Sha geeft aan dat het toch meer recent is. Dan kun je denken aan een recentelijk opgelopen blessure of een griepje.

Guasha: bij alle soorten (pijn)klachten en ter voorkoming van serieuze ziekten

Guasha is als therapie in te zetten bij alle soorten lichamelijke en mentale klachten. Lichaam en geest is samen één geheel en het is dan ook altijd dat beide beïnvloed wordt door (pijn)klachten. Denk maar eens aan gespannen schouders die je optrekt omdat je overwerkt bent.

Daarnaast houd een regelmatige Guasha behandeling je lichaam ‘schoon’. Ik haal namelijk de afval-en gifstoffen na ziekte weg zodat je lichaam weer zo optimaal mogelijk kan werken. Dit betekent dat het bestrijden van o.a. infecties een stuk makkelijker gaat!

Is een Guasha behandeling pijnlijk?

Nee, Guasha hoort niet pijnlijk te zijn. Het gaat er namelijk niet om hoe ‘hard’ er geschraapt wordt. De techniek van het schrapen en de speciale Guasha stenen zorgen ervoor dat de ‘Sha’ naar de oppervlakte komt. Een behandeling hoort prettig aan te voelen! Na een behandeling voel je direct verschil en ben je meer ontspannen. Guasha wordt daarom ook veelvuldig bij kinderen toegepast, juist omdat het een prettige behandelmethode is.